2022. már 22.

A bábszínház a színház előszobája

írta: SANTA BROS
A bábszínház a színház előszobája

Programozz Apával

 

Rengeteg programot lehet csinálni a gyerekekkel, ám még is azok a legjobbak, ahol amellett, hogy együtt lehet a család valami igazán minőségi dolog is történik.

Aki követi a blogot vagy követ az instagarm-on az tudja, mennyire fontosnak tartom a gyerekekkel közösen eltöltött időt.

Ezért is hoztam létre az Apa olvass!  rovatot, ahol amellett, hogy az olvasás fontossága mellett szuper könyveket ajánlok nektek. 

Most egy rendkívüli felkérésnek eleget téve, a másik kedvenc programunkat is részletesen bemutathatom nektek ajánlók formájában ez pedig nem más, mint a színház magával ragadó varázslatos világa.

Hiszen a szegedi Kövér Béla Bábszínház felkért, hogy legyek az Apa nagykövete, én pedig boldogan mondtam igent erre a megtisztelő feladatra.

Azt gondolom, hogy abban, hogy a gyerekeink hozzáállása és tapasztalata milyen lesz a kultúrához sokban függ tőlünk a szüleiktől is. Nem olyan régen írtam erről egy cikket IDE KATTINTVA olvashatod.

" Így hát leszögezhetjük a minden napos meseolvasás az egyik legfontosabb tényező.

Ezeket csak növelik a kulturális események, mint például a színház előszobája a bábszínház. Szuper közös program lehet, akár az egész család számára is.  Persze a mai rohanó világban egyszerűbb keresni egy filmet a Netflixen, vagy gyorsan átfutva a moziműsort beülni valami újabb bugyuta animációs mesére. Nyugi, nálunk is előfordulnak ezek a filmek is alkalmanként, de igyekszünk arra, hogy egyre inkább növeljük a színvonalasabb filmek vagy inkább a színházi előadások mértékét.

Mivel adhat többet a bábszínház/ színház?"

A folytatásért irány a CIKK!

Az első darab, amire meghívott minket a színház, A csodafa volt.

19646-1_20220228104946.jpg

A darabról:

Marianne Poncelet különleges mesekönyve kelt életre a bábszínházban. Az érzelmekkel átszőtt szimfonikus zenét Orbán György kortárs zeneszerző komponálta. A darab alatt pedig a Szegedi Szimfonikus Zenekar szólaltatja meg felvételről. Csodás élmény volt látni, hogy a darab mellett, hogyan ismertetik meg a gyerekekkel a nagyzenekari hangszereket és hangzásvilágot az alkotók.

letoltes_3.jpg

A könyvet egyébként azóta kutatom, amióta megtudtam, hogy megnézzük a darabot. Jelenleg reménytelen a helyzet. A Csimota kiadó által megjelent könyv cd mellékletet is tartalmaz, sikere megjelenése óta magáért beszél.

Most viszont még egy picit a darabról:

„A kertész legyen türelmes és ne várjon viszonzást. Érje be a tudattal, hogy a fa létezése hírt ad majd az ő életéről is.”

 

Élt egyszer valahol egy kertész, aki egész életét egyetlen fának szentelte. Gondozta a csemetét attól a pillanattól, ahogy megjelentek rajta az első rügyek, az első hajtások, parányi levelek. Gondosan vigyázta, amíg árnyas lombot nem növesztett. Bármilyen hihetetlenül hangzik is, a kertész fája muzsikált. Zenéje messzire áradt, és magához vonzotta az élőlényeket. Egy napon a kertész rádöbbent, hogy a fa már nem csak az övé…

A darab végeztével ellátogathattunk a kulisszák mögé, a gyerekek kipróbálták a bábokat és megtekinthették mi hogyan is működött a színfalak mögött. Nagyon jó volt látni a szemükben azt a szikrát, amit csak egy ilyen varázslatos világ adhat, mint a színház.

 A darab elvarázsolta a gyerekeimet, önfeledten kiabáltak, kacagtak és együtt éltek a történettel, Nem csak egy szuper közös programmal tértünk haza gazdagabban, de a zenéről is sokat tanultak és maga a csodafa története és annak mondanivalója is nagyon sok beszélgetést indított be közöttünk.

 

Sőt mivel a három gyermekemből az egyik betegeskedett így a többiek kitalálták, hogy gyártsuk le a bábokat itthon és játsszuk el este a darabot a saját pici Bábszínházunkban. Így neki láttunk alkotni, így nem csak egy szuper programot mert az esti játékkal már egyből kettő, szuper programot is magával hozott a darab.

Készítettem nektek egy rövid videót az élményről, ezt itt nézhetitek meg.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Santa Bros Blog (@santabros) által megosztott bejegyzés

Szóval ha programon gondolkodtatok irány a bábszínház hiszen rengeteg szuper lehetőséget és kulturális értéket tartogat nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőttek számára is.

Ez a bejegyzés a Szegedi Kövér Béla Bábszínház jóvoltából készülhetett el, ezúton is köszönjük.

94994564_2929183263841788_6014462911857033216_n.jpg

Ha tetszett a bejegyzés kövess minket a facebookon és az instagrammon! Rengeteg ötlettel és tartalommal várunk. A megosztásokat és a like-okat köszönjük!

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá